the-army-painter-speedpaint

Speedpaint

Wanneer je tegenwoordig door de schappen met miniatuurverfjes aan het struinen bent ontkom je er haast niet aan dat er een aantal flesjes of potjes bijstaan met een aparte naam; Speedpaint, de oplossing voor alle schilders die op hoog tempo een miniatuur willen schilderen en dus hier en daar wat bochten afsnijden. Door deze verf op de juiste manier toe te passen kan je binnen no time een groot aantal miniaturen schilderen met een zeer respectabel resultaat. In deze blog leg ik uit hoe het werkt, aan de hand van 6 Ruffians voor het epische bordspel Journeys in Middle Earth. Als extra uitdaging gebruik ik alle kleuren in de basisset van The Army Painter Speedpaints (let wel, dit is nog de basisset van vóór Speedpaint 2.0, in de nieuwe set zitten iets andere kleuren).

  • Om te beginnen is het voor Speedpaint belangrijk dat de miniatuur met eenwitte primervoorbereid wordt. De Speedpaint verf is zeer transparant en zou dus op een zwarte onderlaag bijna niet te zien zijn, nogal zonde van je tijd lijkt me. Hoewel het altijd belangrijk is om je potjes verf voor gebruik goed te schudden, gaat dit al helemaal op voor Speedpaint. Zoals het potje al zegt dus, extra goed schudden voor elk gebruik.

  • Net als met het normale schilderproces is het slim om van binnen naar buiten te schilderen, dus ik begin met de huid van de Ruffians. Hiervoor gebruik ik de huidskleur Crusader Skin maar uiteraard kan je elke huidskleur gebruiken die je mooi vindt. Het is met Speedpaint in tegenstelling tot bij normale verf erg belangrijk dat je zo netjes mogelijk te werk gaat. Doordat de verf transparant is kan je namelijk geknoeide stukjes van de verkeerde kleur door het volgende laagje heen blijven zien. Daarentegen is het wel slim om genoeg verf in je kwast te laden zodat er een mooie natte laag op de miniatuur komt. Door de laag iets voller te maken wordt het effect van de Speedpaint versterkt.

Zoals je kan zien is er iets bijzonders gebeurd nadat de verf is opgedroogd. Als het goed is zijn alle plekken die vlak zijn netjes licht opgedroogd, terwijl de randen en kiertjes een mooie natuurlijke schaduw hebben door een donkerdere variant van de kleur. Dit is precies wat Speedpaint voor je doet. 

Ik ga door met de gezichtsharen van de Ruffians en geef die een strak laagje Gravelord Grey, let ook op het snorretje! Nu wil ik de shirts van deze gasten een mooi herkenbaar kleurtje geven, maar ik wil tegelijkertijd ook 6 unieke miniaturen maken. Ik ga dit bereiken door de shirts in 3 verschillende kleuren te schilderen, en daarna nog 3 andere kleuren voor de broeken te gebruiken. Door unieke combinaties te maken heb ik dadelijk een soort eenheid door de kleine selectie kleuren, maar ook diversiteit door de combinaties. De shirts doe ik met Orc SkinHighlord Blue en Blood Red. Let hierbij op dat je zo min mogelijk knoeit op de stukken leer en het bont over de schouder.

  • Vervolgens schilder ik de broeken met Hive Dweller Purple, Fire Giant Orange en Zealot Yellow. Hierbij let ik goed op dat er 6 unieke combinaties van shirt en broek ontstaan. Onderaan de benen laat ik een stukje wit, namelijk de schoenen. Deze krijgen later nog een leerkleur.

  • De uitdaging om alle kleuren uit de set is bijna voldaan, dus de volgende kleur is aan de beurt voor alle 6 miniaturen. Ik schilder het bont wat over de schouder hangt in Pallid Bone. Met dezelfde kleur schilder ik de repen stof om de polsen en de stof om het handvat van de knots. Vervolgens worden alle leren delen geschilderd met Hardened Leather en heb ik alle kleuren van de set gehad.

Er zit echter nog aardig wat wit op de miniatuur, want deze Ruffians zijn tot de tanden toe bewapend met een knots en diverse lange messen. Om deze te schilderen gebruik ik een normale metallic paint, Plate Mail Metal, maar een van de nieuwe metallic Speedpaints zou net zo goed werken. Als laatste stap verf ik de bases netjes zwart met Matt Black en de Ruffians zijn er klaar voor!

Door het schilderproces met Speedpaint aan te pakken kan je echt in zeer korte tijd een hoop miniaturen schilderen. Worden het de mooiste miniaturen ooit? Misschien niet, maar je kan op een zeer hoog tempo een groter spel afschilderen, en met wat ervaring word je niet alleen sneller maar ook netter in het aanbrengen van alle kleuren. Deze techniek is dus ook zeer geschikt voor de spelers vanminiature wargamesdie hele grote groepen met miniaturen op tafel willen zetten maar niet teveel tijd of zin hebben om te schilderen. Ik ga in ieder geval nog lekker veel met Speedpaint experimenteren, dus die zien jullie vanzelf terug in deze blog!

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.