tutorial-harnas-schilderen-the-army-painter

The Army Painter

Ik maak in deze blog het iconische heldentrio uit de wereld van Lord of the Rings af, met ieders favoriete dwerg Gimli in de spotlights. Dit model uit het spelJourneys in Middle-Earthheeft wat meer harnas dan zijn collega’s Legolas en Aragorn, een mooie kans om daar wat extra aandacht aan te geven in deze tutorial. Ik maak gebruik vanlayering,de Quickshade van The Army Painter en probeer met meer dan alleen metallic verf een interessant en kleurrijk harnas te schilderen. Het aantal kleuren wat ik voor het harnas gebruik is beperkt tot de primaire kleuren en zwart en wit om kleuren donkerder of lichter te maken. Alle kleuren zijn weer verkrijgbaar in de Army Painter Warpaints Starter Set.

Zoals altijd begin ik met een zwarte primer die ruim de tijd krijgt om te drogen. Omdat ik deze blog vooral op het harnas focus ga ik meteen met de basislagen daarvan aan de slag, in plaats van dat ik bij het gezicht en andere diepe stukken begin. Om een staalachtige kleur te geven aan de schort, schouderpanelen en wat details op de bijl maak ik een mengsel van Matt Black en Matt White waar ik naar smaak Ultramarine Blue doorheen meng. Hierdoor bereik ik na wat proberen een mooie staalblauwe kleur. Je zou nog wat donkerder kunnen gaan voor een echte antraciet, hiervoor kan je in plaats van de blauwe kleur wat Greenskin toevoegen. Ik verdun de verf goed genoeg om hem goed te kunnen spreiden en geef de mini 2 dunne laagjes op de metalen onderdelen. De maliënkolder en het blad van de bijl laat ik nog even zwart.

  • Om het harnas van wat kleur en contrast te voorzien ga ik een aantal elementen een opvallende kleur geven. Met een mengsel van Pure Red en Daemonic Yellow maak ik een intense kleur oranje. Hiermee schilder ik de symbolen op de schouder, een paar kleinere panelen op de armen en wat details op de schort.

  • Daarnaast pak ik een paar soortgelijke stukjes mee op het blad van de bijl. Daarna schilder ik met Plate Mail Metal het blad van de bijl en de maliënkolder.

  • miniatuur-verf-the-army-painter-qs-strong-tone-ink-18-ml (1)

    Als deze kleuren netjes droog zijn, is het tijd voor een laag Quickshade Strong Tone. Deze shade zorgt ervoor dat alle kiertjes in de maliënkolder netjes donker worden, de lijnen op het staalblauw worden mooi gedefinieerd en het oranje wordt iets minder intens. Ik laat deze quickshade minstens een half uur drogen zodat ik later niks per ongeluk met natte quickshade meng.

  • Gebruik je een wet palette, dan is je mengsel voor het staalblauwe deel als het goed is nog goed bruikbaar. Zo niet, meng dit dan zo goed mogelijk nog een keer, maar probeer het deze keer iets lichter te maken. Als je de oude kleur nog hebt kan je uiteraard gewoon wat Matt White toevoegen. Om de indruk te geven van scherpe en reflecterende oppervlakken ga ik op wat slimme plekken mooie highlights maken. Hiervoor maak ik de verf nog iets dunner dan normaal, waarna ik op de plekken waar het licht realistisch gezien op zou vallen een laagje van de iets lichtere kleur geef. Dit zijn de randjes bovenop metalen delen, maar bijvoorbeeld ook de hoeken van metalen onderdelen. Kijk vooral naar de afbeelding om een idee te krijgen van de juiste plekken om te highlighten. Maak de kleur steeds een stukje lichter terwijl je het gebied wat je schildert kleiner maakt, zo hou je bijna wit over in de scherpste punten en hoekjes. Maak het totale gehighlighte gebied alleen niet te groot, het gros van de panelen mag mooi donker blijven.

  • Ik herhaal de bovenstaande stap met de oranje panelen. Ook deze keer gebruik ik de oude oranje kleur en maak ik hem stapsgewijs lichter door wit toe te voegen. Door wit te gebruiken wordt het oranje ook wat bleker, waardoor het eindresultaat minder intens overkomt. De oranje delen zijn iets kleiner dan de staalblauwe delen, dus wees voorzichtig dat je de highlights niet te groot maakt.

  • Met de stukken harnas volledig gehighlight kan je naar smaak de rest van Gimli afschilderen. Met de instructies van de voorgaande blog over layering vind je alles wat je moet weten om de huid en de kleding een fantastische paintjob te geven. Ik ben gegaan voor een warme huidskleur, een roodbruine baard en de kleding is groen, bruin en grijs om toch in de sfeer van het bos te blijven. Op het einde geef ik de mini nog een laag Satin Varnish ter bescherming. Zo is Gimli een goede match geworden met zijn maatjes Aragorn en Legolas, klaar om allerhande vijanden neer te maaien in Journeys in Middle-Earth. Over vijanden gesproken, die zijn de volgende blog aan de beurt. Hopelijk tot dan!

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.