the-army-painter-tutorial-aragorn-lord-of-the-rings

The Army Painter

Tegenwoordig kan je haast geen nieuw bordspel openmaken of het zit bomvol met prachtige plastic miniaturen. Epische monsters in je dungeon crawler, heldhaftige strijders in historische simulaties… zelfs de moderne uitvoering van Catan heeft een mini-struikrover in plaats van de ouderwetse zwarte pion. Hoewel deze figuren natuurlijk met veel bloed, zweet en tranen zijn gemodelleerd door getalenteerde ontwerpers is het aan jou, de speler, om deze kunstwerkjes van de finishing touch te voorzien. 

Met deze eerste tutorial wil ik de absolute beginner, die zijn eerste penseelstreek nog moet zetten en niet weet waar te beginnen, op weg helpen. Waarschijnlijk is de eerste mini die je wil schilderen een held of speelfiguur waar je zelf mee aan de slag gaat, dus leek Aragorn van Fantasy Flight GamesJourneys in Middle Earth me een perfect voorbeeld om mee te beginnen. Heb je dit spel niet? Geen enkel probleem. Deze technieken kan je gebruiken op elk andere menselijke figuur, realistisch of fantasy, als je maar voor die woudloper vibe gaat.

miniatuur-verf-the-army-painter-base-primer-matt-black (1)

Heb ik dan niet vet veel spullen en verf nodig, vraag je je misschien af. Je kan het bij deze hobby zo gek maken als je zelf wil, maar voor de eerste paar tutorials zal ik alleen maar werken met de Army Painter Warpaints Starter Set. Hierin vind je 9 kleuren verf (waarvan 1 metallic), een potje Strong Tone Quickshade om extra diepte aan je verfwerk te geven en een penseel. Wat je verder nodig hebt valt reuze mee:

  • Een pot schoon kraanwater
  • Keukenrol of tissues
  • Primer (dit is hier te koop in handige spuitbussen)
  • Een palette: dit kan een oud bordje of een stuk hard plastic zijn, maar voor lang nat houden van je verf raad ik dit wet palette aan
  • Iets om je mini mee vast te houden, bijvoorbeeld een oud pillenpotje of een (champagne)kurk met wat kneedgum

We beginnen het project door het model op een houder vast te maken. Zorg dat je iets gebruikt wat lekker in de hand ligt en niet te zwaar is (Ik ga zelf graag in bad en de doppen van het badschuim zijn hier bijvoorbeeld perfect voor…).  Doe hier een propje kneedgum op en druk je mini er stevig op vast. Als je zeker weet dat die dondersteen nergens meer heen gaat, kunnen we door.

Om de verf goed te laten hechten op het plastic model hebben we een onderlaag van primer nodig. Deze is te koop in allerlei kleuren, maar het beste voor de beginnende schilder is om gewoon voor zwart te gaan. Als je dan een stukje vergeet te schilderen is het altijd nog een mooi stukje schaduw. Gebruik spuitbussen primer alleen buiten als het goed droog is. Let ook op of de lucht niet te vochtig is, bijvoorbeeld net na een regenbui, want dan wordt de spuitverf aangetast voordat hij bij je mini aankomt. Raak de mini van alle kanten met korte sprays zodat er niet te veel primer op het model terechtkomt en laat hem als je klaar bent geruime tijd drogen. Ik snap dat je graag zo snel mogelijk wilt beginnen, maar 24 uur droogtijd zorgt toch écht voor het beste resultaat.

Wanneer de primer goed droog is, kunnen we beginnen met de eerste kleuren. Een advies wat voor zowel beginnende als doorgewinterde schilders opgaat is dat je het makkelijkst van binnen naar buiten kan schilderen. Dat wil zeggen, begin bij de delen die ‘dieper’ liggen zoals de huid, daarna de onderste kleding, de kledingstukken daarboven enzovoorts. We beginnen dus ook met de basis van Aragorns huid. Ik gebruik hiervoor The Army Painter Barbarian Flesh uit de Army Painter Warpaints Starter Set. Ik schud de flesjes verf altijd goed voordat ik een goede druppel op mijn palette leg. De verf is van zichzelf iets te dik om zomaar op de mini te smeren, dus voeg ik met mijn penseel wat water toe om de verf tot een melkachtige substantie te roeren.

  • Ik maak mijn penseel goed schoon voor ik begin en zorg dat er een niet te grote hoeveelheid verf in zit voor ik de stukken met huid inkleur. Het is altijd beter om goed binnen de lijntjes te kleuren, maar wees ook niet té bang om hier en daar wat uit te schieten. Dit corrigeren we later gewoon. Omdat de verf verdund is, zal de dekking waarschijnlijk na één laag nog niet helemaal goed zijn. Als de eerste laag voldoende heeft kunnen drogen (ik ga uit van een minuutje of 10) kan ik er rustig nog een laagje op schilderen om de dekking compleet te maken.

  • Als de Barbarian Flesh netjes opgedroogd is, ga ik verder met Aragorns haar. Je kan uiteraard zelf kiezen welke kleur haar je hem geeft, maar ik kies voor een donkere kleur bruin die bestaat uit een mengsel van The Army Painter Leather Brown en The Army Painter Black. Je kan uiteraard een beetje met de verhouding spelen om deze donkerder of lichter te maken. Maak hem vooral niet té donker, daardoor verliest het haar namelijk een hoop definitie in latere stappen.

  • Ik ga verder van binnen naar buiten en meng een mooie kleur groen voor de binnenste laag kleding. Ik combineer een beetje The Army Painter Greenskin naar smaak met Matt Black voor een diepe kleur donkergroen en schilder hiermee het shirt en de broek, zonder de randjes mee te schilderen. Je kan uiteraard ook voor pure Greenskin gaan, maar ik vind het voor de sfeer van het bos mooier om deze iets donkerder te maken. Uiteraard breng ik ook deze kleur weer aan in twee dunne lagen.

  • Voor de mantel gebruik ik weer een beetje Greenskin, maar deze keer gemengd met wat Leather Brown om een gave natuurlijke kleur groen te maken die wellicht wat beschutting op kan leveren. Let hierbij goed op dat je ook het stuk tussen zijn benen schildert wat zichtbaar is van de voorkant. Moet ik nog zeggen dat je het beste twee dunne lagen kan aanbrengen?

  • Over de hele mini verspreid vind je allerlei stukken leer. Ik geef al deze stukken eerst een basis van twee laagjes pure Leather Brown. Denk hierbij aan de schede van het zwaard, de diverse gordels en riemen, zijn laarzen en de beschermers op zijn polsen. We kunnen de hogere details op deze beschermers en zwaardschede wat interessanter maken door wat The Army Painter Matt White door onze Leather Brown te mengen. Ik pik heel voorzichtig de opstaande details eruit met deze lichtere kleur, waarna ik eventueel geknoeide plekjes direct kan corrigeren met pure Leather Brown.

  • We zijn er bijna! Ik meng een beetje Matt Black en Matt White door elkaar om een lichte kleur grijs te maken. Deze schilder ik op de rand van Aragorn’s shirt en op het heft van zijn zwaard. Als ik hiermee klaar ben, werk ik de geknoeide randjes op het shirt even bij met mijn donkergroene mengsel.

  • Nu rest ons alleen nog de metalen onderdelen. Dit zijn stukken als zijn zwaard, de dolk, de gesp van zijn mantel en de gespen op riemen, laarzen en op zijn shirt. Schud je potje The Army Painter Plate Mail Metal zeer goed, het metallic poeder hierin kan na lang stilstaan namelijk flink naar de bodem zakken. Verdun deze met wat water, maar niet zo veel als je andere verf om scheiding van het pigment te voorkomen. Je herkent dit vanzelf als er een soort druppel doorzichtige verf ontstaat waar de kleur een soort van ‘uitglijdt’.

Nu de mini volledig is ingekleurd, rest ons nog maar één ding. Als de verf geruime tijd heeft kunnen drogen pak ik de The Army Painter Quickshade Strong Tone erbij en na even goed schudden breng ik dit over het gehele model aan. Je zal merken dat dit een zeer dunne verf is die vanzelf in alle kiertjes en schaduwen kruipt. Ik verdeel de Quickshade met mijn penseel over de mini en wanneer ik grote poelen zie ontstaan, veeg ik het penseel even droog op de keukenrol om daar wat vloeistof weg te zuigen. Deze Quickshade heeft een iets langere droogtijd dan normale verf van ongeveer een half uur tot een uur. Een mooie tijd om je spullen op te ruimen, na te denken over je volgende miniatuur, of natuurlijk om een mooi nieuw spel uit te zoeken bij De Spelletjes Vrienden.

In principe ben je nu klaar met je eerste miniatuur. Gefeliciteerd! Ik hoop dat je het een leuke ervaring vond die voor herhaling vatbaar is. Er zijn nog twee optionele stappen die je zou kunnen nemen om je miniatuur echt de finishing touch te geven: De kleuren die wat donker zijn geworden door de Quickshade zou je nog even bij kunnen werken met de normale kleur die je hebt gebruikt. Hierdoor worden vooral huidskleuren en andere lichte kleuren wat minder ‘vies’, maar dat is een keuze die je zelf kan maken. Daarnaast kan je om je miniatuur te beschermen tegen krassen, deuken en andere misère een laagje vernis aanbrengen. Ik raad voor algemeen gebruik aan om een spuitbus zijdeglans vernis te gebruiken, zoals deze. Net als de primer alleen buiten aanbrengen bij droog en niet te koud weer. 

Hopelijk tot snel bij de volgende tutorial waar we de volgende mini uit Journeys in Middle Earth gaan aanpakken.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.