🔥 Bekijk nu onze zomer sale!

spiel-des-jahres-2023

De Spiel des Jahres, ofwel het “Spel van het Jaar”, is een jaarlijkse prijs die de beste bordspellen van het jaar bekroont. Sinds de oprichting in 1978 heeft deze prestigieuze onderscheiding een grote invloed gehad op de wereld van bordspellen. Spelers, ontwerpers en uitgevers van over de hele wereld kijken elk jaar vol spanning uit naar de bekendmaking van het Spiel des Jahres. Maar de grote vraag is: welke spellen zijn er genomineerd voor de Spiel des Jahres 2023? En welke bordspellen hebben gewonnen?

Wat is de Spiel des Jahres?

De Spiel des Jahres is niet zomaar een prijs. Het is een erkenning van uitmuntendheid in de bordspelindustrie. De jury bestaat uit experts die zorgvuldig de genomineerde spellen beoordelen op basis van verschillende criteria, zoals spelmechanismen, originaliteit, speelbaarheid en toegankelijkheid. Het winnen van het Spiel des Jahres is een teken van kwaliteit en kan een enorme boost geven aan de populariteit van een spel.

Omdat dit een Duitse prijs is, zijn niet alle spellen ook in Nederland verschenen. De meeste kun je hier ook krijgen (in het Nederlands of in het Engels) maar een enkele keer is een spel niet beschikbaar.

De winnaars van de Spiel des Jahres 2023

 • bordspellen dorfromantik the duel

  Spiel des Jahres 2023

  Jury: “Dorfromantik haalt de druk uit het dagelijks leven. Dit coöperatieve feelgood-spel heeft ieder potje nieuwe, spannende doelen, maar je kunt nooit verliezen.” – Bron

 • kaartspellen-challengers

  Kennerspiel des Jahres 2023

  Jury: “Vooral grote groepen genieten van de toernooisfeer die wordt gecreëerd door de individuele vetes die steeds op nieuwe manieren worden samengesteld. De verscheidenheid aan mogelijke combinaties geeft plezier, uitdaging en een grote herspeelbaarheid.” – Bron

 • bordspellen-mysterium-kids-de-schat-van-kapitein-boe

  Kinderspiel des Jahres 2023

  Jury: “De tamboerijn fascineert de kinderen meteen. Gecombineerd met de uitdaging om passende klanken te creëren en goed te luisteren ontstaat er een unieke sfeer.” Bron

De genomineerden van de Spiel des Jahres 2023

Elke jaar worden er in 3 categorieën bordspellen genomineerd.

Kennerspiel des Jahres 2023

Dit is het kennerspel van het jaar. Het zijn geweldige spellen voor mensen die regelmatig een bordspel op tafel leggen en houden van wat extra uitdaging. (Geen expertspellen, maar wel kennerspellen.)

Video: Wat vinden wij van de genomineerden?

In deze video bespreken we onze mening over de genomineerden spellen en vertellen we wie er volgens ons zou moeten winnen!

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.