spiel-des-jahres-2023
Prijzen

Spiel des Jahres 2023: Genomineerden en winnaars!

De Spiel des Jahres, ofwel het “Spel van het Jaar”, is een jaarlijkse prijs die de beste bordspellen van het jaar bekroont. Sinds de oprichting in 1978 heeft deze prestigieuze onderscheiding een grote invloed gehad op de wereld van bordspellen. Spelers, ontwerpers en uitgevers van over de hele wereld kijken elk jaar vol spanning uit naar de bekendmaking van het Spiel des Jahres. Maar de grote vraag is: welke spellen zijn er genomineerd voor de Spiel des Jahres 2023? En welke bordspellen hebben gewonnen?

Wat is de Spiel des Jahres?

De Spiel des Jahres is niet zomaar een prijs. Het is een erkenning van uitmuntendheid in de bordspelindustrie. De jury bestaat uit experts die zorgvuldig de genomineerde spellen beoordelen op basis van verschillende criteria, zoals spelmechanismen, originaliteit, speelbaarheid en toegankelijkheid. Het winnen van het Spiel des Jahres is een teken van kwaliteit en kan een enorme boost geven aan de populariteit van een spel.

Omdat dit een Duitse prijs is, zijn niet alle spellen ook in Nederland verschenen. De meeste kun je hier ook krijgen (in het Nederlands of in het Engels) maar een enkele keer is een spel niet beschikbaar.

De winnaars van Spiel des Jahres 2023

bordspellen-dorf-romantik

Spiel des Jahres 2023

Jury: “Dorfromantik haalt de druk uit het dagelijks leven. Dit coöperatieve feelgood-spel heeft ieder potje nieuwe, spannende doelen, maar je kunt nooit verliezen.” – Bron

kaartspellen-challengers

Kennerspiel des Jahres 2023

Jury: “Vooral grote groepen genieten van de toernooisfeer die wordt gecreëerd door de individuele vetes die steeds op nieuwe manieren worden samengesteld. De verscheidenheid aan mogelijke combinaties geeft plezier, uitdaging en een grote herspeelbaarheid.” – Bron

bordspellen-mysterium-kids-de-schat-van-kapitein-boe

Kinderspiel des Jahres 2023

Jury: “De tamboerijn fascineert de kinderen meteen. Gecombineerd met de uitdaging om passende klanken te creëren en goed te luisteren ontstaat er een unieke sfeer.”Bron

De genomineerden van Spiel des Jahres 2023

Elke jaar worden er in 3 categorieën bordspellen genomineerd.

Spiel des Jahres 2023

Dit is het familiespel van het jaar. Het spel dat je met een gerust hart cadeau kunt geven met de feestdagen.

Kennerspiel des Jahres 2023

Dit is het kennerspel van het jaar. Het zijn geweldige spellen voor mensen die regelmatig een bordspel op tafel leggen en houden van wat extra uitdaging. (Geen expertspellen, maar wel kennerspellen.)

Kinderspiel des Jahres 2023

De prijs voor het beste kinderspel van 2023.

Video: Wat vinden wij van de genomineerden?

In deze video bespreken we onze mening over de genomineerden spellen en vertellen we wie er volgens ons zou moeten winnen!

Wat vind jij van deze spellen?

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *